IN MEMORIAM – Akademik Slobodan Loga

Udruga psihijatara u Bosni i Hercegovini obavještava psihijatre i bosanskohercegovačku javnost daje 04.12.2021.godine u Sarajevu preminuo akademik Slobodan Loga, jedan od osnivača Udruge psihijatara u Bosni i Hercegovini i njen počasni član. Pokojni  akademik Slobodan Loga bio jeistaknuti psihijatar, profesor emeritus Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i redoviti član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Slobodan Loga rođen je 1936.godine u Drvaru. Školovanje je obavio u Sarajevu, Pragu, Londonu. Predavao je na više sveučilišta u Bosni iHercegovini, Jugoslaviji, Europi, Aziji iSjedinjenim Američkim Državama.

Autor i koautor je brojnih publikovanih radova i knjiga, pisanih uglavnom u domenu kliničke psihijatrije i psihofarmakologije. Dio radova objavio je i na nekoliko svjetskih jezika. Na brojnim međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima izlagao je svoja istraživanja. Sudjelovao je u više od 50 projekata kao glavni koordinator.Jedan je od najcitiranijih istraživača u Bosni iHercegovinii član je Europske akademije znanosti i umjetnosti od 2011.godine.Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne iHercegovineizabran je 1995., a za redovitog 2005. godine.

Osim vrlo značajne i vrlo uspješne znanstvene i stručne karijere, ono što ga je posebno krasilo bila je ljudskost i nesebičnost da sa zadovoljstvom svoje znanje i umijeće prenosi nanas mlađe kolege među kojima je bio vrlo cijenjen, popularan i omiljen.

Sahranadragog nam učitelja, profesora i akademika će biti obavljena u ponedjeljak, 06.12.2021. godineu 14:30 sati ispred ateističke kapele na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Zbog pandemije COVID-19 komemorativna sjednica povodom smrti akademika Slobodana Loge biće odgođena dok se za njeno održavanje ne stvore povoljni epidemiološki uvjeti.

Udruga psihijatara u Bosni i Hercegovini upućuje izraze najdublje i najiskrenije sućuti obitelji, rodbini, suradnicima i prijateljima.

Predsjednik Udruge psihijatara u Bosni i Hercegovini

Prof. dr. sc. Dragan Babić, dr. med.

spec. neuropsihijatar