XVII PSIHIJATRIJSKI DANI BOSNE I HERCEGOVINE prvo obavještenje/prva obavijest

Poštovane koleginice i kolege!


Velika mi je čast i zadovoljstvo pozvati vas na međunarodni simpozij XVII Psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine, koji će biti održan u Tuzli od 25. do 26. oktobra 2019. godine u hotelu Mellain. Ovo će biti značajna prilika da psihijatri i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje iz Bosne i Hercegovine, regiona, i šireg okruženja doprinesu svojim izlaganjima i konstruktivnim diskusijama glavnoj temi Simpozijuma “Liječenje u psihijatriji: aktuelnosti i dileme”.
Okolnosti u savremenom svijetu su takve da je broj psihičkih oboljenja sve veći, što zahtijeva preispitivanje ranijih i iznalaženje novih metoda prevencije i liječenja. Pored psihofarmakoterapije, psihoterapije i socioterapije u psihijatriji se sve češće govori i o metodama duhovne terapije, ekopsihijatriji, različitim metodama tradicionalnih komplemetnarnih oblika liječenja, transkranijalnoj magnetnoj stimulaciji mozga a ponovo se aktuelizira stigmatizirana, ali provjerena i praktično neškodljiva, elektrostimulativna terapija. Uz psihijatrijske poremećaje često su prisutni i drugi medicinski problemi koje smo dužni liječiti zajedno sa duševnim, što zahtijeva širok i multidisciplinarni pristup svakom pacijentu u konceptu personalizirane psihijatrije. Zato će složen i značajan zadatak eminentnih stručnjaka biti da tokom Simpozija predstave aktuelnosti u oblasti liječenja u psihijatriji, kao i dileme koje se javljaju u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Tuzla je središte Tuzlanskog kantona, grad soli, kulturni, univerzitetski i ekonomski centar, prepoznatljiv po multinacionalnoj i multikulturalnoj toleranciji, tradicionalno dobar i pažljiv domaćin.
Radujemo se vašem dolasku i ugodnom druženju u Tuzli i iskreno želimo da sa ovog skupa ponesete lijepe uspomene i nova iskustva.

Dobro došli!

Prof. dr med. sc. Izet Pajević Predsjednik Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini Predsjednik Organizacionog odbora